Past een Siberische husky bij u
Past een Siberische Husky bij u?
Zijn ze echt wel zo leuk?
Een Siberische Husky is bij uitstek het voorbeeld van een onafhankelijke, vaak eigenzinnige hond, die een grote drang heeft tot bewegen. Dit maakt dat hij er graag op uit gaat. Natuurlijk doet hij dat als het kan met u, maar ook net zo gemakkelijk alleen of met de andere leden van de roedel.
Een wegloper of uitbreker
Dus: nooit per ongeluk de deur voor uw husky open laten staan! Het liefst nog de deur op de knip of op slot, want een pootje is zo op de deurklink gezet!
Haal vervolgens het mooie lage tuinhekje maar weg en plaatst u daarvoor in de plaats een stevige schutting van het liefst zo’n twee meter hoogte. Zorg ook dat ze niet kunnen gaan graven, want een husky vind het heel leuk zichzelf te bevrijden door een vluchtweg te graven onder uw schutting door.
De husky loopt weg of ontsnapt en gaat jagen
Jagen zit de husky in het bloed en wat hij bejaagt, doodt hij meestal ook. Het maakt hem niet zoveel uit of dat een kip, een geit, een vogel of de kat van de buren is.
Vast is vast en er is dan geen lieve moeder die u daarmee kan helpen. Voor de hond is dat heel natuurlijk. Zoals de kat van de buren een vogeltje “rooft” of een muis presenteert, zo ziet de husky het zo ongeveer ook. Probleem is dat het wel vaak om dieren gaat die een eigenaar hebben en dat maakt het allemaal een stuk gecompliceerder.
Troost is dat alles altijd razendsnel gebeurt en aan u om, als u de eigenaar bent van een husky, altijd waakzaam te zijn. Ook met uw hond aan de lijn kunnen er heel vervelende dingen gebeuren. Terwijl u gezellig geniet van de mooie omgeving in het park maakt uw hond een zijsprongetje naar links en dit heeft 'm alweer een slapende eend opgeleverd, want uw hond heeft de eend allang geroken en gespot waar ie zit.
De husky gaat zwerven
Als de husky gaat zwerven kunt u de hond gemakkelijk een aantal uren tot zelfs dagen kwijt zijn. In het gunstigste geval komt hij weer terug, maar het komt ook regelmatig voor dat mensen hun husky aangereden of zelfs dodelijk verongelukt terug krijgen. U zult niet de eerste zijn.
Daarom kan een Siberische Husky in het algemeen nooit loslopen. En al zijn er natuurlijk husky’s die dat wel kunnen, gaat u er gerust vanuit dat dat voor 99% niet opgaat. De husky moet beschermd worden tegen zichzelf.
Heeft u een goede stofzuiger?
Het lijkt een rare vraag. Is er in uw familie iemand die allergisch is voor hondenhaar?
De dikke dubbele vacht, die dit ras moet hebben om hem te beschermen tegen de extreme kou, valt, als het een beetje tegenzit, twee keer per jaar uit,
en dat is niet in een paar dagen gebeurd. Er komt een verbazende hoeveelheid haar los, dat zich vastzet op uw gestoffeerde meubelen, uw tapijt, uw bed en u komt ze ook vast nog wel eens tegen in uw vers gezette kopje koffie. Voor de rest dwarrelt het zo de hele dag in uw kamer rond en loopt u een of twee keer per dag, dit is geheel afhankelijk van de hoeveelheid honden die u in huis heeft, met de stofzuiger of bezem om het bij elkaar te harken. Vaste vloerbedekking kunt u dus wel vergeten!
De Husky is geen waakhond
De husky behoort vriendelijk te zijn tegen andere honden. Denkt u hierbij aan het feit dat in de sledehondensport de honden met vier, zes of meer honden tegelijk in teamverband de slee en bij gebrek aan sneeuw, de kar, moeten trekken. Dat kan alleen als er een bepaalde harmonie en tolerantie heerst tussen de honden onderling.
Ook tegen mensen behoort de husky vriendelijk te zijn. Weet u trouwens dat het normale begroetingspatroon van de husky veelal —net als de wolf— is om de betrokkene (u dus) dwars over de snuit (uw gezicht) te likken.
U zult dus niet vies van honden moeten zijn.
Zijn er ook voordelen?
Jazeker!! Als u alles wat er staat nu rustig heeft gelezen en u voelt zich niet geshockeerd, dan kunt u rustig verder lezen over de pluspunten.
Bij actieve honden horen ook actieve, sportieve mensen. De husky gaat heel graag met u wandelen, fietsen en, als u dat leuk vindt en de hond daar geschikt voor is, deelnemen aan sledehondensport.
samen lekker fietsen...
Fietsen
Fietsen doet u uiteraard altijd met de hond aan de lijn. Hou het weer goed in de gaten, laat uw hond geen superprestatie verrichten met temperaturen boven de 15 graden. Een husky kan oververhit raken en daardoor kunt u ook zijn temperatuurregelingsysteem verruineren. De herfst en wintermaanden zijn natuurlijk de maanden waarin de husky zich in zijn element voelt. Sommige mensen zweren bij “de springer” aan de fiets, anderen hebben de hond in de hand onder “handbereik”.
Wandelen
Met wandelen kunt u de hond een speciaal fiets-wandeltuig aan doen. De husky is een trekhond en u moet zich realiseren dat er husky’s zijn die dat heel erg sterk in de genen hebben zitten. Per definitie trekt niet iedere husky. Er zijn ook honden, die wel goed lopen, maar niet zo goed trekken. Als u zo’n hond treft dan zit het mee, treft u een echte trekker dan neemt u er een heupgordel bij waar u ‘m aan vast kunt klikken, dat scheelt u veel armlengte en schouderpijn.
De husky maakt graag lange wandelingen van 15 kilometer of meer.
Sledehondensport
Voor het deelnemen aan sledehondensport kunt u terecht bij een van de vele sledehondensportverenigingen die ons land rijk is. Ga rustig eens kijken bij een startweekend van een vereniging. MHSC is een vereniging voor sledehondensport met raszuivere sledehonden, zoals o.a. de Siberische Husky.
Ter overweging...
U heeft meerdere honden nodig als u echt gaat sporten. Zelfs voor de step heeft u er al twee nodig; een hond trekt met wat bijsteppen tot max. 50 kg.
Maar sowieso moet u er rekening mee houden dat een husky een roedeldier is. Houdt u een husky alleen, dan loopt u de kans dat hij tijdens uw afwezigheid erbarmelijk gaat zitten huilen. Een tweede hond erbij kan dan een goede oplossing zijn. Pas er echter voor op dat u niet in de Siberische Valkuil trapt! Er zijn mensen, zoals u en ik, die met één hond zijn begonnen en zijn geëindigd bij 22. Velen zijn u voor gegaan...
Maak jouw eigen website met JouwWeb